Titular notícies

Molta qualitat + propostes pràctiques en els treballs de casos de conflictes reals del postgrau



El passat 2 de juliol, en la darrera sessió presencial de la 18a edició del Postgrau de Resolució de Conflictes i Mediació Comunitària de la Fundació UdG (Universitat de Girona, les alumnes van fer la presentació dels seus treballs de casos de conflictes reals.

Aquest any, destaquem l'alta qualitat del treballs, el conjunt de propostes pràctiques i aplicables i la bona preparació de les presentacions.

Al Castell de Sant Ferran a Figueres, indret en el qual des de fa més de 10 anys es realitza la darrera sessió presencial del Postgrau, les i els alumnes van presentar el treball d'anàlisi i propostes a curt, mig i llarg termini per gestionar i resoldre un seguit de conflictes reals i actuals. En concret:

- Servei de mediació a Girona. Aquest treball analitza la tipologia de conflictes actuals que es donen a la ciutat de Girona i que serien susceptibles de poder-se abordar i gestionar amb èxit des d'un servei de mediació. Tenint en compte com s'ha aplicat la mediació en aquesta ciutat, de les experiències dels projectes i serveis desenvolupats fins ara, es proposa que aquest servei depengui de la defensora de la ciutadania. En aquest sentit, entra en el detall respecte com s'ha d'organitzar i ha de funcionar aquest servei per aquesta ciutat, esdevenint un servei complementari a tots els altres que ja funcionen amb èxit. Aquest treball es una fantàstica guia per els representants públics i també privats que apositin per la resolució de conflictes i la mediació i per a la seva aplicació a la ciutat de Girona i molts altres de semblants.

- Mediació electrònica. Què es pot mediar per mitjà de la tecnologia i què ens pot oferir per treballar millor? La pandèmia ens ha obligat a utilitzar plataformes i eines tecnològiques, sobretot de videoconferència, per poder-nos comunicar. Els conflictes i la seva gestió no han estat una accepció. Aquest treball aborda aquesta qüestió, posa al damunt de la taula la tipologia de conflictes que més han requerit i requeriran en el futur més proper aquest tipus d'intervencions, els recursos que cal disposar per part dels progfessionals de la resolució de conflictes i de la mediació i com hem d'actuar per poder desenvolupar aquestes mediacions electròniques. Però aquest treball també assenyalar els canvis de tota mena- públics, socials, professionals, etc.; - que s'han d'introduir perquè aquest tipus de mediacions esdevinguin un procés normalitzat tenint en compte els seus bons resultats actuals.

- Com podem fer créixer la mediació? El seu valor públic, econòmic, social i professional. Aquest treball tracta d'aportar informació de la situació actual de la mediació i els sistemes de resolució alternativa de Conflictes a Catalunya a través dels seus professionals i dels valors associats a aquests mètodes i processos, i sobretot conéixer i saber quin és el seu valor públic, entès com aquella o aquelles imatges i idees que arriben a la ciutadana a través del que es publica sobre la mediació en els mitjans de comunicació. Els mitjans de comunicació són principalment els canals, els professionals i les organitzacions d'informar sobre els conflictes i comunicar el com es tracten i se solucionen a través dels sistemes de resolució de conflictes. Aquest treball donar veu a professionals de la mediació i als dels mitjans de comunicació, i es presenten les idees com a aportacions positives associades a la mediació d'abast públic i des d'un punt de vista comparat: els que els professionals de la mediació transmeten i el que els professionals dels mitjans de comunicació saben, transmeten i finalment publiquen.

- Grups urbans juvenils. Mirada des de la Gestió Alternativa de Conflictes (GAC) del fenomen dels grups urbans de joves a la ciutat de Barcelona. En aquests darrers anys aquest tipus de fenomen ha minvat molt a Barcelona i en altres ciutats del país, sobre tot gràcies a les actuacions en el passat i actuals de les administracions públiques i del tercer sector en màteria de pau, gestió de conflictes, convivència i juvenils. Tanmateix, les noves condicions socials podrien donar peu a la recuperació de certes pràctiques violentes i vinculades fins i tot a la delinqüència i la criminalitat d'aquest grups de joves organitzats. Aquest treball analiza què i com es va fer per reconvertir aquest grups juvenils organitzats en actors en favor de la pau i la convivència, a través de diferents projectes i expetiències, mantenint la seva identitat i quins són els nous aspectes i processos que s'han d'incorporar avui i en el futur per poder assolir aquests i millors resultats.

Enguany el tribunal encarregat de valorar els treballs estava format per Marta Méndez (professora del mòdul d'empresa), Montse Soler (tutora dels i de les alumnes), Eduard Carrera (coordinador del postgrau) i Xavier Pastor (director del postgrau).


03/07/2022
Xavier Pastor
Últimes Notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa