Titular notícies

Tocar-se els genitals, un petó a la boca sense consentiment i insultar quan et critiquen.




En les situacions d’alta intensitat emocional és quan es veu qui som, com pensem i responem i des d’on ho fem. Els valors i els principis que guien les nostres percepcions, interpretacions de la realitat i les nostres respostes i posteriors conductes. I això és encara més evident en moments de conflicte que en ocasions es donen en breus segons i minuts.



XAVIER PASTOR PÉREZ
11/08/2023

Amb el tocament dels seus genitals a la tribuna de l’estadi, el petó a la boca a una de les jugadores de la selecció espanyola a peu de gespa sense el seu consentiment i insultant amb les seves declaracions a aquells que el critiquen - per cert tots tres actes en públic-, el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Manuel Rubiales, ens ha mostrat qui és, com pensa i quina és la seva manera de celebrar una victòria esportiva i el que és més preocupant el que ell creu que és normal que succeeixi i que s’hagi de fer en aquestes situacions d’alta intensitat emocional positiva.


 

Amb aquest exemple, entre d’altres aspectes, es pot copsar lo transcendental que és evitar la generació de conflictes innecessaris, especialment amb actituds i comportaments positius i respectuosos, i encara més important, un cop s’han donat, saber-los gestionar de forma satisfactòria, adequada i idònia.



La gestió presidencial de Rubiales al capdavant de la federació suma ja uns quants escàndols. En darrera queda, entre d’altres, per exemple, el negoci de la celebració de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita amb la implicació d’un jugador professional en aquell moment en actiu o les converses off de record de jugadors de futbol per a ser convocats a la selecció a dit o el cop d'autoritat mantenint l'actual entrenador de la selecció en contra de l'opinió i la voluntat de les jugadores.

I és que com Al Capone, un dels mafiosos més perillosos de la seva època, que va acabar a la presó per un delicte evasió fiscal, i no per liderar una organització violenta criminal i pels seus assassinats; Rubiales podria haver de dimitir o acabar sent destituït del seu càrrec per tocar-se els genitals en públic i dóna un petó a la boca d’una jugadora de futbol de la selecció espanyola sense el seu consentiment.  

Tornant a la gestió del conflicte, amb aquest cas podríem analitzar les causes que han generat el conflicte, les que faciliten les actituds i comportaments conflictius. Precisament aquest tipus d’anàlisi són les que es treballen i s’aprenen en el Postgrau Semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i mediació de la Universitat de Girona (UdG) o en el Màster i Postgraus Online de Gestió i Solució de conflictes de la UOC.

Precisament, a través d’aquest cas, en concret de la seva comunicació, podem saber què i com el senyor Rubiales entén i actua a l’hora de celebrar un victòria i copsar  quina és la seva actitud professional i personal en públic. Es toca els genitals en la tribuna d’un estadi ple de gent, dóna un petó a una dona sense el seu consentiment a la gespa (comunicació no verbal) i insulta a la ràdio aquells que critiquen els seus comportaments (comunicació verbal).
 

Si en condicions normals la bona comunicació és essencial, en una situació de conflicte encara ho és més. I és que és a través de la comunicació, verbal i no verbal, que tard o d’hora que haurem d'abordar, gestionar i resoldre el conflicte.



Així que, malgrat no siguem prou conscients, en funció de com sigui la nostra comunicació - actitud i comportaments- aquesta pot produir i produeix conflictes en pocs segons. I això és especialment important en públic, però també en privat, ja que la resta de persones que ens estan escoltant i veient, analitzen la nostra actitud i emeten un judici de nosaltres que pot ser en la majoria d’ocasions determinant, negativament determinant i condicionant.

23/08/2023
Xavier Pastor
Últimes Notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa