Titular notícies

Conflictes i Gent Gran: solucions efectives, idònies i satisfactòries




La gent gran habitualment no és notícia i quan això passa, malauradament, és perquè s’han donat situacions de conflicte i de maltractament.



MERI RAURICH
05/09/2023


Dades

Segons dades de l’IDESCAT del 2022, el 5% de les persones de més de 60 anys a Catalunya (96.976) es trobaven institucionalitzades, ja sigui en residències assistides, centres d’acolliment diürn o habitatges tutelats. En el cas de les persones de més 80 anys, el percentatge d’institucionalització és del 10,15%.

La majoria de persones majors de 65 anys a Catalunya resideix al domicili.
 

Les dades en relació a les situacions de conflicte i de maltractament mostren que el 75% es donen en l’àmbit familiar i un 25% es detecta en institucions.



Respecte a les persones cuidadores, un 45% d’aquestes professionals reconeix haver tingut alguna conducta maltractant, un 35% haver estat testimoni d’abusos físics i un 80% de maltractaments psicològics. A més, un 10% admet haver comès algun acte de violència física i un altre 40% haver maltractat verbalment algun pacient.

La Organització Mundial de la Salut estima que, entre un 4% i un 6% de les persones grans de tot el món, han patit alguna forma d’abús i maltractament.


Mètodes de Resolució de conflictes

Davant d’aquestes situacions, l’aplicació dels mètodes de resolució de conflictes, provats amb èxits en altres àmbits, són una via efectiva i idònia per a les institucions, el personal cuidador, famílies i persones grans, i que poden complementar a les actuals.

Precisament, durant la COVID19 hi ha exemples de l’aplicació d’aquests mètodes en residències de gent gran que es mantenen.



D’entrada, l’aplicació d’aquests mètodes requereix:

-    D’una adaptació al medi on viu la persona: quins són els factors i causes que poden predisposar la situació de maltractament o conflicte; quina és la relació amb la família o persones referents (o no); quin és l’estat físic, cognitiu, emocional i social de la persona...i crear projectes o serveis dins estructures a l’atenció d’aquest col·lectiu que incloguin aquesta mirada.

-    D’accions comunitàries per tal que les persones se sentin part de l’espai on viuen, que puguin relacionar-se amb altres amb qui comparteixin inquietuds, històries de vida, interessos, necessitats...; que s’ofereixin activitats considerades de salut comunitària a nivell cognitiu, físic, social.

-    Formació a les famílies i les persones grans, les professionals de serveis residencials, les tècniques municipals i les entitats sobre la detecció de situacions de maltractament en el col·lectiu i dels mètodes de Gestió Alternativa de Conflictes (GAC).

El postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, és una formació de referència i que treballa els casos de conflictes amb i de gent gran.



Beneficis per a totes les parts

L’aplicació d’aquests mètodes comportarà beneficis importants de forma immediata:

- Disposar d’eines útils per acompanyar i assessorar en l’abordatge de situacions de patiment, pèrdua, canvi de rols evitant conductes abusives;

- Reforçar a la persona com a protagonista de la seva vida afavorint així la qualitat de la mateixa i la convivència;

- Evitar la judicialització innecessària d’aquests conflictes, reduint el desgast emocional i econòmic que comporta i recuperant en molts casos els vincles i la relació familiar i la qualitat de la intervenció.  


En quins casos?

Per exemple, l’aplicació d’aquests mètodes amb bons resultats es poden donar:

-    Conflictes al domicili amb el familiar de referència independentment que sigui el cuidador principal;

-    Reticència a la institucionalització o bé una adaptació complicada al servei; les persones grans actives que formulen demandes de noves activitats als espais dedicats a oferir-les (Casals, Centres Cívics...) i que posen de manifest el model caduc o el procés de transició.

-    Conflictes en les Juntes d'associacions i entre membres de les associacions dels casals (per manca de relleu generacional per discrepàncies entre membres en relació al model d’atenció al soci, per organització d’activitats que no responen a totes les demandes...).

-    I molts altres que es donen de forma habitual en el dia a dia.
 

05/09/2023
Meri Raurich
Últimes Notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa