Titular notícies
Dimecres 30 Agost 2023

Dos estudis, del 2022 i 2023, respectivament, elaborats per estudiants del Postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes i Mediació Comunitària de la UdG analitzen i orienten sobre com les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i la Intel·ligència Artificial (IA) poden ajudar a la mediació convencional i l’electrònica.



XAVIER PASTOR PÉREZ
30/08/2023

En l’estudi del 2022, sobre la mediació electrònica, Laura Balcells, Rosa Ferré i Coral·lí Peix assenyalen que en els últims temps la creixent utilització d'internet, les xarxes socials digitals i la contractació electrònica han potenciat l'ús de les tecnologies i que aquestes són cada vegada més conegudes per la ciutadania.

Un dels darrers moments més àlgids en aquesta creixent utilització de la tecnologia ha estat amb la COVID-19, ja que les restriccions en la comunicació presencial van accelerar la utilització massiva dels mitjans electrònics per informar-se i comunicar-se.

Paral·lelament, la pandèmia va comportar un increment de conflictes en l'àmbit familiar i comunitari, tenint en compte que la gent passava més hores a casa i allà ho feia tot. La mediació va cobrar importància en aquest context, i també les mediacions en línia. Es van fer moltes mediacions a través de les aplicacions de videoconferència, perquè les persones no es podien trobar presencialment. De les 2.777 mediacions que es van emprendre el 2020, un 70 % es van fer de manera telemàtica, segons dades del Centre de Mediació de Catalunya.

 

En aquest context, principis com la interactivitat, instantaneïtat i automatització propis d’aquestes tecnologies, es van haver de sumar als de confidencialitat, voluntarietat, imparcialitat, neutralitat i bona fe, característics de la mediació, per tal fer mediacions per mitjans electrònics.



I és que la tecnologia facilita un espai per la comunicació i també una manera de comunicar-se, que si ve manté les característiques de la comunicació en general, suma d’altres pròpies d’aquests mitjans electrònics: videoconferència, xat, correu electrònic, documents d’edició compartida, i que exigeixen noves responsabilitats: garantir la identitat dels participants, la seva confidencialitat i protegir les seves dades, etc.

La mediació electrònica o per mitjans electrònics es pot definir com un procés que utilitza les tecnologies de la informació, la comunicació i les relacions (internet i xarxes socials digitals) per ajudar a resoldre desavinences, discussions i disputes que es produeixen en el món físic i en el virtual.
 

En una mediació electrònica, la tecnologia, a més de les persones en conflicte i la mediadora i el mediador, esdevé un quart element fonamental a tenir en compte quan es realitza un procés d’aquestes característiques.



Segons la pràctica desenvolupada fins avui, la mediació per mitjans electrònics esdevé ideal, per exemple, quan hi ha persones en conflicte separades per grans distàncies geogràfiques o quan el conflicte va més enllà de les barreres jurisdiccionals (entre comunitats autònomes o països). Precisament la mediació electrònica ha tingut un avenç important en els conflictes de consum on les parts es troben en països diferents. Vist l’èxit d’aquest tipus de mediacions, es donen directives europees per aplicar aquests processos en mediacions nacionals.

També des de la pràctica actual, a més per motius de distàncies, es parla de l’aplicació dels mitjans electrònics en un procés de mediació quan el valor a disputar és petit, és factible i s’accepta per les parts la utilització els procediments virtuals.
 
I què podem dir de la intel·ligència artificial en què i com ens pot ajudar en procés de resolució de conflictes, en concret a la mediació?

Si bé amb els mitjans electrònics utilitzats fins ara, la mediació es dota d’espais, canals, mecanismes i eines d’informació, comunicació i inclús de relació a distància i de forma immediata entre les persones en conflicte i el mediador o la mediadora; amb la intel·ligència artificial, com a conjunt de tecnologíes que permet que als ordinadors realitzin una varietat de funcions avançades, entre d'altres, analitzar dades i fer recomanacions, es pot obtenir informacions sobre els comportaments humans, utilitzar-les per prendre decisions i convertir-les en les accions més encertades en una mediació.
 

D’aquesta manera, la intel·ligència artificial complementa aquest quart element que oferien els mitjans electrònics més convencionals i esdevindria un cinquè element que milloraria la capacitat dels mediadors i les mediadores alhora de dissenyar, proposar, aplicar i obtenir resultats positius en un procés de mediació.



En aquest sentit, l’estudi del 2023 sobre en què pot ajudar la intel·ligència artificial a la mediació de Martí Isbert i Mercè Pages, assenyalen 4 aspectes:
  • A obtenir dades i informació de forma immediata sobre els conflictes.
  • A saber com s’ha actuat en casos iguals o semblants i què ha funcionat, processos i propostes d'acord.
  • Per simular situacions on puguem provar procediments i accions i comprovar-ne el resultat.
  • Per generar realitats alternatives que ajudin a acostar a les persones i/o grups en el conflicte, a empatitzar i a reconèixer i a valorar la compatibilitat dels seus respectius interessos.

Dimecres 23 Agost 2023

En les situacions d’alta intensitat emocional és quan es veu qui som, com pensem i responem i des d’on ho fem. Els valors i els principis que guien les nostres percepcions, interpretacions de la realitat i les nostres respostes i posteriors conductes. I això és encara més evident en moments de conflicte que en ocasions es donen en breus segons i minuts.



XAVIER PASTOR PÉREZ
11/08/2023

Amb el tocament dels seus genitals a la tribuna de l’estadi, el petó a la boca a una de les jugadores de la selecció espanyola a peu de gespa sense el seu consentiment i insultant amb les seves declaracions a aquells que el critiquen - per cert tots tres actes en públic-, el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Manuel Rubiales, ens ha mostrat qui és, com pensa i quina és la seva manera de celebrar una victòria esportiva i el que és més preocupant el que ell creu que és normal que succeeixi i que s’hagi de fer en aquestes situacions d’alta intensitat emocional positiva.


 

Amb aquest exemple, entre d’altres aspectes, es pot copsar lo transcendental que és evitar la generació de conflictes innecessaris, especialment amb actituds i comportaments positius i respectuosos, i encara més important, un cop s’han donat, saber-los gestionar de forma satisfactòria, adequada i idònia.



La gestió presidencial de Rubiales al capdavant de la federació suma ja uns quants escàndols. En darrera queda, entre d’altres, per exemple, el negoci de la celebració de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita amb la implicació d’un jugador professional en aquell moment en actiu o les converses off de record de jugadors de futbol per a ser convocats a la selecció a dit o el cop d'autoritat mantenint l'actual entrenador de la selecció en contra de l'opinió i la voluntat de les jugadores.

I és que com Al Capone, un dels mafiosos més perillosos de la seva època, que va acabar a la presó per un delicte evasió fiscal, i no per liderar una organització violenta criminal i pels seus assassinats; Rubiales podria haver de dimitir o acabar sent destituït del seu càrrec per tocar-se els genitals en públic i dóna un petó a la boca d’una jugadora de futbol de la selecció espanyola sense el seu consentiment.  

Tornant a la gestió del conflicte, amb aquest cas podríem analitzar les causes que han generat el conflicte, les que faciliten les actituds i comportaments conflictius. Precisament aquest tipus d’anàlisi són les que es treballen i s’aprenen en el Postgrau Semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i mediació de la Universitat de Girona (UdG) o en el Màster i Postgraus Online de Gestió i Solució de conflictes de la UOC.

Precisament, a través d’aquest cas, en concret de la seva comunicació, podem saber què i com el senyor Rubiales entén i actua a l’hora de celebrar un victòria i copsar  quina és la seva actitud professional i personal en públic. Es toca els genitals en la tribuna d’un estadi ple de gent, dóna un petó a una dona sense el seu consentiment a la gespa (comunicació no verbal) i insulta a la ràdio aquells que critiquen els seus comportaments (comunicació verbal).
 

Si en condicions normals la bona comunicació és essencial, en una situació de conflicte encara ho és més. I és que és a través de la comunicació, verbal i no verbal, que tard o d’hora que haurem d'abordar, gestionar i resoldre el conflicte.



Així que, malgrat no siguem prou conscients, en funció de com sigui la nostra comunicació - actitud i comportaments- aquesta pot produir i produeix conflictes en pocs segons. I això és especialment important en públic, però també en privat, ja que la resta de persones que ens estan escoltant i veient, analitzen la nostra actitud i emeten un judici de nosaltres que pot ser en la majoria d’ocasions determinant, negativament determinant i condicionant.

Dimarts 15 Agost 2023

Avui moltes mediadores i mediadores formats treballen tot l’any prevenint i gestionant conflictes en les zones i activitats de l’oci nocturn.



XAVIER PASTOR PÉREZ
11/08/2023

Ser mediadora o mediador nocturn ha esdevingut una de les activitats professionals i de treball amb més possibilitats de trobar feina per a les persones formades en la Resolució de conflictes públics i la mediació comunitària a Catalunya.

La mediació nocturna, com a servei, va néixer a petició d’un ajuntament, de la seva policia, l’any 2016. Des de les aleshores, altres ajuntaments s’han sumat en la contractació d’aquests professionals.  

La petició d’aquell primer ajuntament va sorgir d’una necessitat, poder prevenir i gestionar a temps i en el moment conflictes que es poden donar i es donen en les zones d’oci nocturn i en les activitats relacionades, com per exemple, el botellot.

Amb el temps i la posada en marxa de la mediació nocturna, avui aquest és un dels serveis amb més impacte per reduir les queixes dels veïns i les veïnes, millorar la qualitat del seu descans i l’oferta de l’oci nocturn del municipi.

Durant aquests anys, la mediació nocturna ha estat capaç de reduir, segons el municipi, entre un 80% i un 100% les queixes dels veïns i veïnes en les zones i activitat de l'oci nocturn.



Però aquest servei no només aborda els conflictes i fa compatible els descans dels ciutadans i ciutadanes del municipi amb les ganes de festa de la gent que surt de nit, sinó que també proveeix d’informació i de propostes  als ajuntaments per intervenir en els factors que predisposen a l’aparició d’aquests conflictes i a les causes que els generen.

Així, el servei de mediació nocturna té un caràcter preventiu, reactiu i estratègic davant de les conseqüències negatives, dels conflictes, en les zones i activitats de l’oci nocturn.

Enguany, L’Hospitalet del Llobregat l’ha tornat a posar en pràctica una tercera vegada, un altre cop sota l’epígraf de facilitació nocturna, ja que ja disposen d’un servei de mediació durant el dia, i ampliant les zones de treball i durant tots els dies de la setmana.

Barcelona va començar amb una prova pilot al 2022 en una zona de la ciutat i avui ha esdevingut un servei permanent i amb activitat a tres districtes.

Abans Badalona, Calella, Camprodon, Cambrils, Castelldefels, Girona, Platja d'Aro, Sant Cugat, Tossa de Mar han aplicat o continuen aplicant aquest servei.


 

I és que un servei de mediació que va néixer per donar resposta als conflictes que es donen en les zones d’oci nocturn en el cap de setmana i en els mesos d’estiu, s’ha convertit en una activitat professional durant tots els dies de la setmana i els 365 dies de l’any.



Per aquest motiu, aquest servei és un dels àmbits de la mediació amb un recorregut més ràpid i amb majors probabilitats d’incorporar professionals de la resolució i la gestió de conflictes actualment.

Per a treballar en aquests serveis s'ha d'estar format. Hi ha dues formacions que destaquen pel seu plantejament i les competències que ofereixen per a l'abordatge i la gestió del conflicte en l'àmbit nocturn, comunitari, social i públic, com són: el Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, i del Màster i postgraus de Gestió i Solució de Conflictes de la Universitat Oberta de Catalunya.
 

Divendres 11 Agost 2023

El postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, compta amb convenis amb diferents institucions públiques i privades amb descomptes per als seus membres en el import de la matrícula.


XAVIER PASTOR PÉREZ
11/08/2023

Actualment, el postgrau té convenis amb els següents col·legis professionals i administracions públiques en motiu de l’impuls de la mediació, la promoció del postgrau i descomptes en la matrícula per als seus membres:
  • Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG)
  • Col·legi de Criminologia de Catalunya (ACrimiCat)
  • Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
  • Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC)
  • Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i Esport de Catalunya (COPLEFC)
  • Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (COLPIS)
  • Ajuntament de Castell - Platja d'Aro
  • Ajuntament de Barcelona
  • Exalumnes del Màsters i Postgraus i Especialitats de Gestió de Conflictes de la UOC
 

Per aquests col·legiats i col·legiats, treballadors i treballadors i exalumnes de Master i postgrau s’ofereix de mitjana un 10 % de descompte en la matrícula del Postgrau.



El postgrau també disposa de convenis, entre d’altres, amb les següents institucions, entitats i organitzacions per a la realització de les pràctiques per als alumnes en serveis i projectes de resolució de conflictes i mediació:
  • Ajuntament de Castell-Platja d’Aro (Servei de Mediació)
  • Ajuntament de Figueres
  • Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat (Servei de Mediació)
  • Ajuntament de Girona
  • Ajuntament de Mataró (Servei de Mediació)
  • Ajuntament de Torroella de Montgrí
  • Ajuntament de Rubí (Servei de Mediació)
  • Associació Catalana de Municipis i Comarques
  • Club Gimnàstic de Tarragona (Projecte de Mediació Esportiva)
  • Club Natació Sant Andreu (Projecte de Mediació Esportiva)
  • Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (Unitat de Convivència)
  • Federació de Municipis de Catalunya
  • Fundació Sergi
  • Futbol Sala Castelldefels (Projecte de Mediació Esportiva)
  • Girona FC SAD
  • GIRA-ADR (consultoria dedicada a la gestió de conflictes)
  • Institut Mediació Integral (IMI)
  • Porta Cabot, S.L. (Empresa amb secció de mediació i gestió de conflictes)
  • Societat Catalana de Conflictologia
  • Unió Esportiva Llagostera (Club de Fútbol Badalona Futur)
  • I moltes altres...

Pregunta pel teu descompte i per les altres institucions i organitzacions en les que pots realitzar les teves pràctiques del postrgrau.


Des del postgrau també tenim la possibilitat de signar nous convenis a mida amb entitats o institucions per a la realització de les pràctiques, en aquelles organitzacions on els i les alumnes detecten que hi ha un projecte interessant de gestió de conflictes en qualsevol àmbit i que volen anar a realitzar les seves pràctiques.



Dilluns 7 Agost 2023

Un estudi d’alumnes de la 19a edició del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, efectuat als docents i l’equip directiu de 3 centres escolars del país constaten que el 61% dels professors i professores enquestats diuen no haver rebut formació en resolució de conflictes.



XAVIER PASTOR PÉREZ
08/08/2023

L’estudi elaborat per l'Amandine Garriga, Laia Pardo i Marta Pérez, i sota de la direcció d'Eduard Carrera, amb el títol “Gestió de conflictes a l’àmbit escolar: Anàlisi de l’ús de la mediació dins els projectes de convivència" té com a objectius, 1) conèixer en profunditat els projectes de convivència de 3 centres educatius  i, 2) explorar la percepció dels docents sobre la mediació, el seu ús per a gestionar els conflictes i els beneficis i/o barreres de la seva implementació.

Cal tenir en compte que aquests darrers anys s’han produït en l’àmbit escolar incorporacions de nous i noves professores, baixes laborals, substitucions i jubilacions i la manca d’accions formatives cap a aquests nous docents que entre d’altres tasques han d’enfrontar-se i donar resposta a un conjunt de conflictes quotidians.
 

Tal com apunten les investigadores en relació als objectius, i és que malgrat l'existència de plans i protocols per a la gestió de conflictes a les escoles, aquests no són suficients per gestionar adequadament els conflictes que hi sorgeixen.


El fet de replicar entre escoles els plans de convivència implica d’entrada que aquests plans actuals no són els adequats per als conflictes i al context escolar i sociocultural de l’alumnat i les famílies.

A més, a través d’aquest plans replicats es continuen aplicant les “solucions” de sempre, basades en sancions i càstigs, i poques vegades o mai la mediació i altres mètodes de resolució de conflictes i en conseqüència, per exemple, no s’ofereixen solucions adequades per a les víctimes de buylling.

En aquest sentit, els professors i les professores afirmen que els hi manca temps per abordar els conflictes del dia a dia i que calen més recursos per gestionar-los satisfactòriament.

Els professors i professores de les escoles i instituts haurien de ser uns i unes especialistes en donar solució als conflictes que es produeixen a les escoles, a més del treball preventiu que es pugui fer. El conflicte és present a les escoles, per diferents motius, però sobretot en les relacions entre l’alumnat, els professors i les famílies. Per aquest motiu, saber com aplicar els mètodes satisfactoris per a les resolució i/o transformació dels conflictes ha de ser una de les qüestions cabdals en la feina dels professors i professores, de l'equip directiu i de l’activitat dels professionals l’escola. En aquest sentit, els enquestats afirmen que els calen recursos i temps per abordar i gestionar aquests conflictes de forma adequada.

Tant és així, que de les respostes dels enquestats s’ha pogut constatar que l’aplicació actual d’aquests mètodes de resolució satisfactòria dels conflictes depèn bàsicament de la voluntat personal dels professors i de l’equip directiu-claustre del moment. Una voluntat que evidentment està estretament relacionada amb les persones que hi ha al capdavant de les escoles i amb els seus coneixements i competències en aquests mètodes. La manca de coneixement en aquests mètodes tendeix a l’aplicació de les solucions de sempre que xoquen amb la lletra sobre mediació dels plans de convivència.
 

Feed RSS de notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa